The following piece of text is written in Dutch (yes, that crazy language is Dutch). It is a ‘guide’ to Pukkelpop, a great festival in Belgium with possibly one of the best line-ups ever.
Het is alweer bijna zo ver! Nog minder dan een week en menig muziekliefhebber trekt naar Limburg om daar te gaan genieten van Pukkelpop. Drie dagen, acht podia, dat is een heleboel muziek. Als je niet helemaal verloren wil lopen op de weide of nog enkele gaten hebt in je planning doe je er vast goed aan deze ‘gids’ eens onder de loep te nemen. Het zou toch maar erg zijn moest je het optreden van je leven missen puur omdat de band in kwestie je voorheen onbekend was. Daarom presenteer ik u graag de disco naïveté Pukkelpop Guide!
! Dit zijn echter louter suggesties, je mag natuurlijk naar eender wie of wat gaan kijken op Pukkelpop – aan jou de keuze!
Klik op de naam van de band om naar hun MySpace gebracht te worden, waar je eventueel enkele nummers kan beluisteren van de band in kwestie. Onderaan elk ‘dag-verhaal’ vind je een handige pdf, zodat je een goed overzicht hebt per dag. Hhelemaal onderaan vind je deze 3 pdf’s gecombineerd in één bestand.

DONDERDAG 19 AUGUSTUS
Donderdagmorgen zijn we allen nog (redelijk) fris en reppen we ons naar de Club om daar Chapel Club aan het werk te zien, ’n typisch staaltje Britse post-punk. Vervolgens trekken we naar de Chateau om Bear in Heaven hun ding te zien doen. Wereldwijd sprak pers vol lof over hun tweede album Beast Rest Fort Mouth, en terecht! Deze experimentele indie rock-heren komen uit Brooklyn, tevens de thuisbasis van andere grote bands in dit genre zoals MGMT, Grizzly Bear en Dirty Projectors. Genoeg indie rock, tijd voor wat echte gitaren: tijd voor Jamaica! Hun debuut No Problem ligt nog niet eens in de winkelrekken en dit Franse duo heeft nu al succes met I Think I Like U 2. Nieuwste single Short and Entertaining is minstens even catchy; waarschijnlijk zit de productie van Xavier Rosnay (Justice) en Peter Franco (Daft Punk) daar wel voor iets tussen.
U hoorde intussen vast al wel de VILLA-versie van Nacht und Nebel-hit Beats of Love met The New Sins: laat u entertainen door een dj-set van dit Belgische trio in de Boiler Room. Geen zin om ’s middags al te dansen? Dan ga je gewoon genieten van de psychedelische rock van Tame Impala of de frisse punk-pop van LoneLady.
Ellie Goulding is één van de pop-revelaties van 2010 en met haar debuut ‘Lights’ wist ze menig hart te veroveren. Als deze jongedame en haar ‘Starry Eyed’ je om één of andere vreemde reden toch niet weet te boeien, rep je dan naar de Dance Hall om I Blame Coco bezig te horen. Ze is niet alleen de dochter van Sting, ze is ook aa een opmars bezig in de pop-industrie – u hoorde misschien al het catchy Self Machine op de lokale radio? Darwin Deez is nog zo’n pop-beest en wat voor één! Zijn Radar Detector blijft weken in je hoofd rond spoken, en dan heb ik het nog niet eens gehad over zijn fenomenale danspasjes! Als je het liever wat rustiger aan doet dan kan je nog steeds naar The Bear That Wasn’t gaan kijken in Wablief?!: mooie, zoete folk-pop van Belgische makelij.
Een plas-, drink- en eetpauze later staan we op de eerste rij bij Band of Skulls in de Club: heerlijke Britse rock. De electro-fans onder ons gaan daarna die eerste calorieën van de dag verbranden bij Kelis in de Dance Hall, die voor haar nieuwe album ‘Flesh Tone’ met onder andere Boys Noize, David Guetta, BURNS en Benny Benassi achter de draaitafels kroop.  Eerder een fan van indie-rock? Dan moet je in de Marquee zijn, daar staat immers Band of Horses op het podium. Girls doen hun heerlijke lo-fi indie rock-ding in de Chateau, niet te missen! Christopher’s sexy stem kan er immers voor zorgen dat je spontaan mee gaat neuriën. Hierna kan je weer een hapje gaan eten, tenzij je liever nog wat danst: snel naar de Boiler Room voor de set van Benny Benassi dan! Hou jezelf wel nog even in bedwang, want de zomerse folk-pop van Stornoway mag je zeker niet missen! Onlangs stonden ze nog in het voorprogramma van Beirut in het Openluchttheater, nu in de Chateau op Pukkelpop.
Goldfrapp start haar Rocket in de Marquee om 22u30, Ooh La La! Blijf maar gewoon staan in de Marquee, want Groove Armada geeft er nog ’n goeie electro-lap op na Goldfrapp. Dag één sluiten we af in de Chateau met These New Puritans. Hun nieuwe plaat Hidden staat vol prachtige nummers, onder andere het epische We Want War met die overheerlijke aiko-drums.

PDF: donderdag 19 augustus


VRIJDAG 20 AUGUSTUS
Vrijdagmorgen. Al ietsje minder fris dan de dag voorheen, maar we hebben er nog steeds zin in: right?! Naar mijn mening is vrijdag de beste dag van de drie, dus bereid je maar voor op een wilde muzikale rit.
We beginnen zacht zodat de mensen met een eventuele kater nog even kunnen bekomen, namelijk met de zeemzoete folk van Villagers in de Chateau. Eet maar een hapje daar ergens in de buurt want even later staan de mannen van Harlem op het podium. Tijd voor wat echte punk dus! U kent vast wel het poppy Dance The Way I Feel van Ou Est Le Swimming Pool: ontdek in de Dance Hall wat meer van deze electropop’ers! Zorg wel dat je op tijd terug in de Chateau staat, want Fanfarlo staat daar om 14u30 op het podium! Deze jonge Britten worden dikwijls vergeleken met Arcade Fire, toch wel een hele eer!
We Have Band zag ondergetekende reeds twee maal aan het werk, en twee keer was ik enorm onder de indruk: dansen, zingen en springen met We Have Band in de Dance Hall geblazen dus! Daarna zetten we het weer op ’n lopen richting Chateau om Everything Everything aan het werk te zien: indie pop van de hoogste plank. Avi Buffalo maakt ook indie pop van datzelfde hoge niveau, maar wel ’n heel pak rustiger. Genieten geblazen dus! Ook Laura Marling drijft dat tempo niet op: na haar sterke debuut Alas I Can Not Swim kwam ze op de proppen met opvolger I Speak Because I Can: Folk-pop met een grote F.
En dan is het tijd voor hèt grootste dilemma van Pukkelpop: gaan we wild doen bij Major Lazer, Foals of Local Natives?  Major Lazer is het project van producer/dj-duo Diplo en Switch in samenwerking met artiesten zoals Santigold, M.I.A., Vybz Kartel en meer van dat gespuis. Foals verbaasden de wereld met hun debuut Antidotes, maar ook opvolger Total Life Forever is ’n heel sterk staaltje math rock. En last, but certainly not least: Local Natives. Amerikaanse feelgood-indie, enorm sterk live. Aan u om deze hartverscheurende keuze te maken.
Het stijlvolle duo Hurts beschrijven haar muziek als ‘dance music for depression’, misschien een beetje tegenstrijdig, maar eens je enkele nummers van Hurts hebt gehoord, begrijp je het vast wel. Wonderful Life en Better Than Love zijn al twee kleppers van formaat, maar ze hebben nog veel meer in hun mars.  Marina & the Diamonds is naar mijn bescheiden mening dé pop-diva van 2010 en dus een niet te missen dame op Pukkelpop. I Am Not A Robot, Hollywood, Oh No! en meer van dat zoets: begin al maar te oefenen! 
 Vervolgens komt het tweede dilemma van Pukkelpop: gaan we kijken naar de hartenveroverende folk van Mumford & Sons in de Marquee, trekken we naar de Dance Hall voor vaste electrowaarde Hot Chip, of dansen we zoals nooit tevoren op de fijne set die Aeroplane zal spelen in de Boiler Room? Wederom een moeilijke keuze.
Eens we van één van deze drie genoten hebben, stel ik voor dat we Diplo de Boiler Room laten vollopen en eens anderhalf uur volledig los gaan. Deal? Daarna worden jullie immers verplicht om 50 hele minuten doodstil en met open mond naar Victoria Legrand en Alex Scally van Beach House te gaan kijken in de Club. Hun derde plaat en tevens hun grote doorbraak, Teen Dream, is één van de meest besproken albums van 2010 en ook live is dit duo zeker de moeite waard. Vergeet je zakdoek niet, er kunnen tranen vloeien. The xx behoeft geen introductie: laat dit trio je begeesteren in de Marquee omstreeks middernacht. Holy Fuck krijgt de eer om deze dag in stijl af te sluiten, en dat zullen ze zeker ook doen met hun instrumentale dance-rock.

PDF: vrijdag 20 augustus

ZATERDAG 21 AUGUSTUS
Als we wat bekomen zijn van de overdosis aan goeie muziek van vrijdag, gaan we er een laatste dagje tegenaan. Ook vandaag beginnen we weer rustig, namelijk met de chillwave van Toro Y Moi en Washed Out, beiden in de Chateau. Of Die Antwoord naast hilarische videoclips maken ook live er iets van terecht brengt zien we in de Dance Hall. Daarna trekken we weer richting Chateau voor de experimentele electronica van Nosaj Thing, welke remixen maakte voor onder andere Radiohead, The xx en Flying Lotus. Surfer Blood intrigeerde de wereld met  debuut Astro Coast, een plaat vol ruige surf rock. Ook al zien deze jongens er maar 16 jaar uit, ze zijn zeker niet vies van een gitaarriff! Zorg er wel voor dat je op tijd in de Dance Hall staat om Uffie aan het werk te zien. Ze werkt onder andere samen met Feadz, Justice, Mr. Oizo en SebastiAn: allen grote namen op gebied van electro. Niet te missen dus. Nog zo’n grote naam is Switch, die een dik uur de Boiler Room mag (en zal!) entertainen. The Drums kent u wel van hun hitje Let’s Go Surfing; intussen is het debuut van deze New Yorkse surf pop-rock’ers verkrijgbaar en bewijzen ze dat ze meer zijn dan een one-hit wonder. Andere opties zijn de quirky pop van het Ierse trio Two Door Cinema Club in de Club of de psychedelische lo-fi van Gonjasufi in de Chateau.
Onze gebeden zijn aanhoord: ook The National is er dit jaar bij. Derde keer, goeie keer, en dat op de Main Stage! Daar zit High Violet, werkelijk een pracht van een plaat, vast wel voor iets tussen. Ook de dames van Au Revoir Simone staan dit jaar voor het eerst op Pukkelpop met hun catchy synth-pop. Fans van indie moeten echter een plekje op de eerste rij zien te bemachtigen bij Broken Bells in de Marquee.
Jónsi staat deze keer zonder Sigur Rós op Pukkelpop maar blijft toch boeien: de Marquee is de place to be om deze IJslandse alternatieve pop mee te maken. Eerder een fan van de psychedelische pop van Yeasayer? Dan moet je naar de Club. Beide optredens zullen hoe dan ook zeker de moeite waard zijn!
Ook 2manydj’s zijn er na een Pukkelpop-pauze weer bij, op naar de Main Stage dus! Zij onder ons die tegen dan nog niet helemaal uitgeput zijn, kunnen hun resterende energie kwijt bij Ed & Kim in de Boiler Room.

PDF: zaterdag 21 augustus 
PDF: 19-20-21 augustus

En dan rest er mij enkel nog het volgende: veel plezier op Pukkelpop!

The following piece of text is written in Dutch (yes, that crazy language is Dutch). It is a ‘guide’ to Pukkelpop, a great festival in Belgium with possibly one of the best line-ups ever.

Het is alweer bijna zo ver! Nog minder dan een week en menig muziekliefhebber trekt naar Limburg om daar te gaan genieten van Pukkelpop. Drie dagen, acht podia, dat is een heleboel muziek. Als je niet helemaal verloren wil lopen op de weide of nog enkele gaten hebt in je planning doe je er vast goed aan deze ‘gids’ eens onder de loep te nemen. Het zou toch maar erg zijn moest je het optreden van je leven missen puur omdat de band in kwestie je voorheen onbekend was. Daarom presenteer ik u graag de disco naïveté Pukkelpop Guide!

! Dit zijn echter louter suggesties, je mag natuurlijk naar eender wie of wat gaan kijken op Pukkelpop – aan jou de keuze!

Klik op de naam van de band om naar hun MySpace gebracht te worden, waar je eventueel enkele nummers kan beluisteren van de band in kwestie. Onderaan elk ‘dag-verhaal’ vind je een handige pdf, zodat je een goed overzicht hebt per dag. Hhelemaal onderaan vind je deze 3 pdf’s gecombineerd in één bestand.

DONDERDAG 19 AUGUSTUS

Donderdagmorgen zijn we allen nog (redelijk) fris en reppen we ons naar de Club om daar Chapel Club aan het werk te zien, ’n typisch staaltje Britse post-punk. Vervolgens trekken we naar de Chateau om Bear in Heaven hun ding te zien doen. Wereldwijd sprak pers vol lof over hun tweede album Beast Rest Fort Mouth, en terecht! Deze experimentele indie rock-heren komen uit Brooklyn, tevens de thuisbasis van andere grote bands in dit genre zoals MGMT, Grizzly Bear en Dirty Projectors. Genoeg indie rock, tijd voor wat echte gitaren: tijd voor Jamaica! Hun debuut No Problem ligt nog niet eens in de winkelrekken en dit Franse duo heeft nu al succes met I Think I Like U 2. Nieuwste single Short and Entertaining is minstens even catchy; waarschijnlijk zit de productie van Xavier Rosnay (Justice) en Peter Franco (Daft Punk) daar wel voor iets tussen.

U hoorde intussen vast al wel de VILLA-versie van Nacht und Nebel-hit Beats of Love met The New Sins: laat u entertainen door een dj-set van dit Belgische trio in de Boiler Room. Geen zin om ’s middags al te dansen? Dan ga je gewoon genieten van de psychedelische rock van Tame Impala of de frisse punk-pop van LoneLady.

Ellie Goulding is één van de pop-revelaties van 2010 en met haar debuut ‘Lights’ wist ze menig hart te veroveren. Als deze jongedame en haar ‘Starry Eyed’ je om één of andere vreemde reden toch niet weet te boeien, rep je dan naar de Dance Hall om I Blame Coco bezig te horen. Ze is niet alleen de dochter van Sting, ze is ook aa een opmars bezig in de pop-industrie – u hoorde misschien al het catchy Self Machine op de lokale radio? Darwin Deez is nog zo’n pop-beest en wat voor één! Zijn Radar Detector blijft weken in je hoofd rond spoken, en dan heb ik het nog niet eens gehad over zijn fenomenale danspasjes! Als je het liever wat rustiger aan doet dan kan je nog steeds naar The Bear That Wasn’t gaan kijken in Wablief?!: mooie, zoete folk-pop van Belgische makelij.

Een plas-, drink- en eetpauze later staan we op de eerste rij bij Band of Skulls in de Club: heerlijke Britse rock. De electro-fans onder ons gaan daarna die eerste calorieën van de dag verbranden bij Kelis in de Dance Hall, die voor haar nieuwe album ‘Flesh Tone’ met onder andere Boys Noize, David Guetta, BURNS en Benny Benassi achter de draaitafels kroop.  Eerder een fan van indie-rock? Dan moet je in de Marquee zijn, daar staat immers Band of Horses op het podium. Girls doen hun heerlijke lo-fi indie rock-ding in de Chateau, niet te missen! Christopher’s sexy stem kan er immers voor zorgen dat je spontaan mee gaat neuriën. Hierna kan je weer een hapje gaan eten, tenzij je liever nog wat danst: snel naar de Boiler Room voor de set van Benny Benassi dan! Hou jezelf wel nog even in bedwang, want de zomerse folk-pop van Stornoway mag je zeker niet missen! Onlangs stonden ze nog in het voorprogramma van Beirut in het Openluchttheater, nu in de Chateau op Pukkelpop.

Goldfrapp start haar Rocket in de Marquee om 22u30, Ooh La La! Blijf maar gewoon staan in de Marquee, want Groove Armada geeft er nog ’n goeie electro-lap op na Goldfrapp. Dag één sluiten we af in de Chateau met These New Puritans. Hun nieuwe plaat Hidden staat vol prachtige nummers, onder andere het epische We Want War met die overheerlijke aiko-drums.

PDF: donderdag 19 augustus

VRIJDAG 20 AUGUSTUS

Vrijdagmorgen. Al ietsje minder fris dan de dag voorheen, maar we hebben er nog steeds zin in: right?! Naar mijn mening is vrijdag de beste dag van de drie, dus bereid je maar voor op een wilde muzikale rit.

We beginnen zacht zodat de mensen met een eventuele kater nog even kunnen bekomen, namelijk met de zeemzoete folk van Villagers in de Chateau. Eet maar een hapje daar ergens in de buurt want even later staan de mannen van Harlem op het podium. Tijd voor wat echte punk dus! U kent vast wel het poppy Dance The Way I Feel van Ou Est Le Swimming Pool: ontdek in de Dance Hall wat meer van deze electropop’ers! Zorg wel dat je op tijd terug in de Chateau staat, want Fanfarlo staat daar om 14u30 op het podium! Deze jonge Britten worden dikwijls vergeleken met Arcade Fire, toch wel een hele eer!

We Have Band zag ondergetekende reeds twee maal aan het werk, en twee keer was ik enorm onder de indruk: dansen, zingen en springen met We Have Band in de Dance Hall geblazen dus! Daarna zetten we het weer op ’n lopen richting Chateau om Everything Everything aan het werk te zien: indie pop van de hoogste plank. Avi Buffalo maakt ook indie pop van datzelfde hoge niveau, maar wel ’n heel pak rustiger. Genieten geblazen dus! Ook Laura Marling drijft dat tempo niet op: na haar sterke debuut Alas I Can Not Swim kwam ze op de proppen met opvolger I Speak Because I Can: Folk-pop met een grote F.

En dan is het tijd voor hèt grootste dilemma van Pukkelpop: gaan we wild doen bij Major Lazer, Foals of Local Natives?  Major Lazer is het project van producer/dj-duo Diplo en Switch in samenwerking met artiesten zoals Santigold, M.I.A., Vybz Kartel en meer van dat gespuis. Foals verbaasden de wereld met hun debuut Antidotes, maar ook opvolger Total Life Forever is ’n heel sterk staaltje math rock. En last, but certainly not least: Local Natives. Amerikaanse feelgood-indie, enorm sterk live. Aan u om deze hartverscheurende keuze te maken.

Het stijlvolle duo Hurts beschrijven haar muziek als ‘dance music for depression’, misschien een beetje tegenstrijdig, maar eens je enkele nummers van Hurts hebt gehoord, begrijp je het vast wel. Wonderful Life en Better Than Love zijn al twee kleppers van formaat, maar ze hebben nog veel meer in hun mars.  Marina & the Diamonds is naar mijn bescheiden mening dé pop-diva van 2010 en dus een niet te missen dame op Pukkelpop. I Am Not A Robot, Hollywood, Oh No! en meer van dat zoets: begin al maar te oefenen!

 Vervolgens komt het tweede dilemma van Pukkelpop: gaan we kijken naar de hartenveroverende folk van Mumford & Sons in de Marquee, trekken we naar de Dance Hall voor vaste electrowaarde Hot Chip, of dansen we zoals nooit tevoren op de fijne set die Aeroplane zal spelen in de Boiler Room? Wederom een moeilijke keuze.

Eens we van één van deze drie genoten hebben, stel ik voor dat we Diplo de Boiler Room laten vollopen en eens anderhalf uur volledig los gaan. Deal? Daarna worden jullie immers verplicht om 50 hele minuten doodstil en met open mond naar Victoria Legrand en Alex Scally van Beach House te gaan kijken in de Club. Hun derde plaat en tevens hun grote doorbraak, Teen Dream, is één van de meest besproken albums van 2010 en ook live is dit duo zeker de moeite waard. Vergeet je zakdoek niet, er kunnen tranen vloeien. The xx behoeft geen introductie: laat dit trio je begeesteren in de Marquee omstreeks middernacht. Holy Fuck krijgt de eer om deze dag in stijl af te sluiten, en dat zullen ze zeker ook doen met hun instrumentale dance-rock.

PDF: vrijdag 20 augustus

ZATERDAG 21 AUGUSTUS

Als we wat bekomen zijn van de overdosis aan goeie muziek van vrijdag, gaan we er een laatste dagje tegenaan. Ook vandaag beginnen we weer rustig, namelijk met de chillwave van Toro Y Moi en Washed Out, beiden in de Chateau. Of Die Antwoord naast hilarische videoclips maken ook live er iets van terecht brengt zien we in de Dance Hall. Daarna trekken we weer richting Chateau voor de experimentele electronica van Nosaj Thing, welke remixen maakte voor onder andere Radiohead, The xx en Flying Lotus. Surfer Blood intrigeerde de wereld met  debuut Astro Coast, een plaat vol ruige surf rock. Ook al zien deze jongens er maar 16 jaar uit, ze zijn zeker niet vies van een gitaarriff! Zorg er wel voor dat je op tijd in de Dance Hall staat om Uffie aan het werk te zien. Ze werkt onder andere samen met Feadz, Justice, Mr. Oizo en SebastiAn: allen grote namen op gebied van electro. Niet te missen dus. Nog zo’n grote naam is Switch, die een dik uur de Boiler Room mag (en zal!) entertainen. The Drums kent u wel van hun hitje Let’s Go Surfing; intussen is het debuut van deze New Yorkse surf pop-rock’ers verkrijgbaar en bewijzen ze dat ze meer zijn dan een one-hit wonder. Andere opties zijn de quirky pop van het Ierse trio Two Door Cinema Club in de Club of de psychedelische lo-fi van Gonjasufi in de Chateau.

Onze gebeden zijn aanhoord: ook The National is er dit jaar bij. Derde keer, goeie keer, en dat op de Main Stage! Daar zit High Violet, werkelijk een pracht van een plaat, vast wel voor iets tussen. Ook de dames van Au Revoir Simone staan dit jaar voor het eerst op Pukkelpop met hun catchy synth-pop. Fans van indie moeten echter een plekje op de eerste rij zien te bemachtigen bij Broken Bells in de Marquee.

Jónsi staat deze keer zonder Sigur Rós op Pukkelpop maar blijft toch boeien: de Marquee is de place to be om deze IJslandse alternatieve pop mee te maken. Eerder een fan van de psychedelische pop van Yeasayer? Dan moet je naar de Club. Beide optredens zullen hoe dan ook zeker de moeite waard zijn!

Ook 2manydj’s zijn er na een Pukkelpop-pauze weer bij, op naar de Main Stage dus! Zij onder ons die tegen dan nog niet helemaal uitgeput zijn, kunnen hun resterende energie kwijt bij Ed & Kim in de Boiler Room.

PDF: zaterdag 21 augustus

PDF: 19-20-21 augustus

En dan rest er mij enkel nog het volgende: veel plezier op Pukkelpop!

About | Press | Custom theme by Netontwerp